Szpeleo-és klimatóterápia a parajdi sóbányában

 

A Barlangok és mesterséges föld alatti üregek (bányavágatok, tárók) gyógyhatását már évszázadokkal ezelőtt ismerték.

A természetes és mesterséges üregek légzőszervi bántalmakra gyakorolt kedvező hatásának tudományos kutatása és rendszeres orvosi felügyelet alatti alkalmazása, csak a legutóbbi évtizedekben indult meg.

Hazánkban, Parajdon kivűl még két helyen történik földalatti kezelés, a moldvai Aknavásáron és a regáti Slanic Prahovan. Szpeleo-és klimatóterápia a parajdi sóbányában Szpeleo-es klimatoterapia a parajdi sobanyaban

Az erdélyi sóbányák közül, egyedül Parajdon történik földalatti gyógykezelés a sóbánya egyik felhagyott szintjén. Itt a szpeleóterápia az 1960-as években kezdődött , a régi Dózsa György bánya egyik bővitett kamrarendszerében.

1980-ban a földalatti kezelőbázist átköltöztették egy másik, szárazabb szinten levő kamrarendszerbe, ahol jelenleg is működik.

Itt a felszintől számitott 120 m mélységben, nyári szezonban akár 3000 4000 személy is megfordul naponta. A villanyvilágitással és állandó szellőztetéssel ellátott tágas kamrákban játszótér, ökomenikus kápolna, büfé, számtalan üllőalkalmatosság, billiárd és asztalitenisz teszik változatosabbá a napi kötelező négyórai lent tartózkodást. Kézi és tollaslabdázásnak a lehetősége, gyermekjátékok kölcsönzése és a mini könyvtár varázsolják otthoniasabbá ezt a különleges földalatti világot,amely az utóbbi időben valóságos földalatti várossá nőtte ki magát. A lenn tartózkodás magába foglal szakkáder vezetett gyógytornát és sétát, mellyel fokozatosan növelhető a betegek fizikai terheléshez való alkalmazkodóképessége. A kezelésre jelentkezők korhatára 2-60 év.Testi biztonságot az állandó egészségügyi felügyelet, lelki támaszt pedig az 1993ban felszentelt , Nepumoki Szent János védelmébe ajánlott templomrész nyújt.